FSAR - Fire, Search & Rescue

NORSK LUFTREDNINGSTJENESTE er en interesseorganisasjon som ønsker økt samfunnssikkerhet og beredskap ved å styrke brannvesenet med egne brannhelikoptre og luftbårne ressurser.

Samfunnssikkerhet og beredskap handler om å sette oss i en posisjon til å håndtere de uønskede hendelsene vi ikke kan forebygge. Vi må ha en beredskap for det som måtte komme. Befolkningen må kunne stole på at de får den hjelpen de trenger, når de virkelig trenger det. Det handler om vern av liv, helse og verdier - trygghet for deg om meg. 

Rask og slagkraftig innsatsstyrke ved brann og ulykker er nødvendig i en tid med forverret sikkerhetspolitisk situasjon og økt sårbarhet på grunn av klimatiske endringer som må håndteres.

Samfunnssikkerhet og beredskap angår oss alle, og Brannvesenet er i dag den eneste blålysetaten som ikke besitter egne helikoptre for sine utryknings- og støttepersonell. Samfunnet forventer rask og effektiv brann- og redningstjeneste som redder liv og verdier.

Det handler om vern av liv, helse og verdier - trygghet for deg om meg!

Tørt, varmt vær over lengre tid gir økt natur- og skogbrannfare.  Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet som kan forårsake store og ukontrollerte branner som setter mennesker og dyrs liv og helse i fare, og kan ødelegge skog, bygninger og infrastruktur. Ekstreme skogbranner frigjør også utslipp som vil kunne akselererer klimaendringene i en gjensidig forverrende syklus.  Innen århundreskifte er skogbranner antatt til å øke med 50 % i følge FN sin World Meteorological Organization.

Skogbranner slokkes på bakken - men må bekjempes fra land, luft og sjø. Berørt lokalbefolkning og rednings-mannskaper utsettes for høy helserisiko. I tillegg kommer et svært kostnadskrevende slokningsarbeid i en verden preget av uforutsigbarhet og med et mer alvorlig trusselbilde enn på mange tiår.

Denne erkjennelsen bør sette fart og retning for nasjonale målsettinger, kapasiteter og økonomiske prioriteringer for økt natur- og skogbrann beredskap. Eksempler historiske store skogbrannen er Froland i 2008, hvor flere hytter og om lag 26 000 dekar skog brant. Brannen var svært ressurskrevende, og på det meste var 16 helikoptre og mellom 250 og 300 personer involvert i slokkeinnsatsen. 2014 inntraff to svært store utmarksbranner. I Flatanger i Nord-Trøndelag resulterte en gressbrann i at 64 bygninger gikk tapt, inkludert 23 bolig- og fritidshus. På Frøya i Sør-Trøndelag begynte det å brenne i lyng og kratt i et område på 10 km². Her gikk et bolighus tapt. Ved begge brannene var det behov for omfattende evakuering. 2018 er foreløpig det siste «rekordåret» når det gjelder natur- og skogbranner med nærmere 1 000 skogbranner og mer enn 2 000 branner i gress og skog som følge av en ekstrem tørkesommer på Sør- og Østlandet. Store deler av beredskapsapparatet i de berørte områdene var i innsats, men rolige vindforhold bidro til at situasjonen ikke kom ut av kontroll.

NORSK LUFTREDNINGSTJENESTE har som mål å jobbe for den høyeste standard av samfunnssikkerhet og beredskap mot tap av liv, natur eller eiendom.

 Skogbranner slokkes på bakken - men må bekjempes fra land, luft og sjø

Samfunnssikkerhet og beredskap handler om å sette oss i en posisjon til å håndtere de uønskede hendelsene vi ikke kan forebygge. 

NORSK LUFTREDNINGSTJENESTE er en ideell pådriver for å styrke brann- og redningsinnsatsen i Norge

VIGGO GUNDERSEN

Initiativtaker og leder

viggo@fsar.no


 FSAR - Fire, Search And Rescue

© 2022 NORSK LUFTREDNINGSTJENESTE - NO 981 204 557